5 manieren om na de middelbare school de wereld rond te reizen

Living the dream

Het klinkt voor vele als een droom; tijdens je HBO- of WO-opleiding de wereld rond te rijzen. Of na je middelbare school op pad te gaan. Alleen meestal is geld een probleem, want dat groeit helaas niet aan bomen. Vandaar dat wij in dit artikel verder ingaan op hoe je de wereld rond kunt reizen zonder een zak geld mee te moeten nemen. De eerste tip geven wij dan al gelijk weg: reis langzaam. De langzaamste manier om te reizen is te lopen en dat is helemaal gratis! Iets sneller is een fiets en dat is ook niet duur.

Laat alles achter

Wanneer je reist, ben je vrij. Dus laat ook zoveel mogelijk spullen en ideeën achter. Je hebt eigenlijk maar drie sets kleren nodig: één aan, één in de was en één in de kast. Misschien een vierde als je verwacht dat iets snel vies gaat worden. Maar meer onderbroeken/sokken/shirts heb je echt niet nodig. Reis daarom ook zo licht mogelijk.

Gebruik CouchSurfing of WWOOF om gratis onderdak te vinden. Veel mensen zullen je onderdak bieden onder het mom van heitje voor een karwijtje. Je moet niet bang zijn om je handen vies te maken en dan kan overal wel terecht. Leer dan ook iets wat je altijd kunt doen om ergens behulpzaam te zijn; zo zijn chefs altijd wel ergens nodig. Een kunstenaar kan altijd wel iets slijten aan de voorbijgangen.

Maak daarom ook handig gebruik van alle middelen die je hebt; begin een blog over je reis en met wat geluk krijg je genoeg bezoekers om koffie te kopen. Of maak foto’s en verkoop die op internet – hele carrières zijn erop gebouwd, dus dan kan jij ook wel een graantje mee plukken. Of maak websites en verkoop die vervolgens.

Loop op de wilde paden

Wat wij daar mee bedoelen: steden zijn soms vrij letterlijk op geld gebouwd. Probeer dan ook van dorp naar dorp te gaan en niet van stad naar stad. Op het platteland is alles rustiger en zijn mensen vriendelijker. Plus daar is het makkelijker een dutje onder de sterren te doen dan onder een brug. Wees dan ook niet bang om hulp te vragen. Veel mensen zijn vaak bereid je te helpen en wees creatief.

Als jonge meid is het vaak erg makkelijk om als au-pair te werken. Als jonge kerel kan je makkelijk in zomerkampen in Amerika werken. Wees creatief om geld te verdienen en steek je handen uit de mouwen. Drie weken druivenplukken in Frankrijk en dan genoeg geld hebben om een jaar op pad te gaan? Klinkt toch als een geweldig avontuur?

Wees daarom ook creatief met hoe geld verdient en combineer reizen met werken. Soms kan je op een schip als matroos werken en dan kan je van haven naar haven reizen. Dan wordt je zelfs betaald om te reizen! Kijk, that is really living the dream! Nu is aan jouw de keuze: waar ga je als eerst heen?