De impact van sociale media op relaties

Sociale media heeft de datingwereld op zijn kop gezet

Door sociale media is de datingwereld niet meer hetzelfde als vroeger. Een relatie beginnen, onderhouden en uit elkaar gaan is zo veel anders geworden sinds de opkomst van instant messangers. De chatrooms – zoals MSN Messenger – werden al snel een nieuw platform om met andere mensen te flirten.

Het goede aan sociale media; het is nu de beste tijd om een relatie te onderhouden. Het minder goede aan sociale media; je bent nooit echt van je ex af. Lees snel meer over in dit artikel!

Het geniale aan instant messangers

Instant messangers maken het leven wat makkelijker, aangezien je elkaar niet hoefde te zien. Je kon even wachten met een reactie geven. Je kan gewoon een gesprek beginnen met ‘hoi’ of ‘hi’, zonder dat het raar overkomt. Geen zorgen over je make-up of zweetplekken. Bad hair day? Ach, niemand zag het! Als het even duurde voordat een reactie kwam, komt dat omdat ze druk bezig met iets anders waren. Is toch heel wat anders als ze bot tegen je gezicht zeggen dat ze wat beters te doen hebben.

De keerzijde was dan weer wel: online chatten ging super goed, alleen wanneer je elkaar in de klas zag… Tja, toen ging een gesprek aanknopen opeens wat lastiger. Zo bestonden hele vriendschappen online – zonder dat ze ‘in real life’ een betekenis hadden. Dat is soms heel pijnlijk – ik weet er zelf alles van. Een online vriend is nog steeds een vriend, zeker tegenwoordig!

Online daten en relaties

Tegenwoordig kent iedereen wel een koppel dat elkaar via online dating-apps of –sites heeft leren kennen. De eerste Tinderbaby is al een aantal jaren een feit. Vroeger was het een taboe om te zeggen dat je elkaar via het internet hebt leren kennen en nu is het normaal. Waarom is online daten de norm geworden?

Dat komt vanwege het simpele feit dat een aantal uitdagingen uit de weg neemt: de belangrijkste is de eerste stap. Je hoeft niet met knikkende knieën naar die ene leuke meid of knappe bink af te stappen, je stuurt nu gewoon een berichtje. Hierdoor kan je makkelijker op je eigen snelheid iemand leren kennen, zonder dat de afwijzing pijnlijk is. Het geeft dus heel veel voordelen.

Impact van sociale media op relaties

Sociale media heeft het datinglandschap voorgoed veranderd. Het heeft ervoor gezorgd dat relaties kunnen ontstaan en worden onderhouden – zelfs als je aan de andere kant van de wereld leeft. Aan de andere kant zijn de kleine dingetjes, zoals iemand verassen met een klein cadeautje anders geworden. Voor elkaar gaan is lastiger, omdat er een grote illusie van veel keuze is.

Het lastige is ook dat wanneer een relatie uitgaat, het iets moeilijker is om van een ex af te komen. Jij en hij/zij kan vanuit de woonkamer altijd bijhouden wat de ander doet. Vroeg was het een stuk makkelijker om iemand te ontwijken als het eenmaal uit was. Nu gaat dat een stuk lastiger. Bovendien kan een ex je makkelijker lastigvallen.

‘Fear of missing out’ is een nieuw buzzwoord in sociale media geworden. Je ziet de geweldige foto’s van je ex en ziet wat je nu mist. Maar je ziet niet de pijn die je ex nu voelt. Het is wat gekleurder geworden.