De zes stadia van een gebroken hart

Het doet pijn, maar de pijn is tijdelijk!

Een gebroken hart is alles behalve fijn en hopelijk zal het je nooit overkomen. Gebeurt het toch, dan zijn er vaak zes stadia die mensen doorgaan nadat hun hart in puin ligt. Vandaar dat wij door deze zes stadia gaan, zodat je weet waar je bent en welke weg nog voor je ligt. Een gebroken hart is een hart dat weer geheeld kan worden.

Het moeilijkste gedeelte, de eerste drie stappen

De eerste stap; zoeken naar antwoorden en ontkenning. Je leven ligt totaal overhoop, alles wat vast leek te staan is los en je weet niet wat je moet doen. Er gaan zoveel emoties door je heen dat je niet weet waar je moet beginnen. Je zoekt naar antwoorden waarom het fout is gegaan.

De tweede stap; onderhandelingen. Het klinkt misschien als een rare naam voor het tweede stadium. Laat ons dat uitleggen: de pijn van je gebroken hart is onverdraaglijk en je wil ervoor zorgen dat het met je ex weer gaat werken. Je probeert weer samen te komen door te onderhandelen met jezelf en je ex. Wat natuurlijk niet slim is.

De derde stap; terugval. Dit stadium gebeurt niet altijd, maar het is het scenario waar je weer terugkomt met je ex. Je probeert het te laten werken, ongeacht de kosten. Als je dit stadium overslaat, kom je in de vierde stap terecht; boosheid. Soms moet je stap een tot drie een aantal keer doorlopen voordat je echt doorhebt dat het niet meer gaat werken.

Het moeilijke gedeelte, de laatste drie stappen

De vierde stap; boosheid. Doordat je basis van jouw leven onder je uit wordt geslagen, ben je boos. Heel boos en die boosheid is goed. Het zorgt ervoor dat je weer energie krijgt die je om kunt zetten in iets goeds. De terneergeslagen en depressieve buien gaan weg en maken plaats voor energie.

De vijfde stap; acceptie. Hier begint het leven weer! Je geeft eindelijk toe aan het gevoel dat het over is. Het is in dit stadium meer een ‘moeten’ dan een ‘willen’. Maar het belangrijkste: de eerste stap is genomen en hierdoor kan je weer verdergaan met het opbouwen van je leven. Je ziet weer de lol in van het leven en begint weer dingen te ondernemen.

De zesde stap; hoop en afsluiting. De laatste stap is moeilijk, maar wel noodzakelijk. Je begint neutraal in te zien wat er is gebeurt en gaat accepteren wat er is gebeurd. Je kunt het loslaten en met je leven verdergaan. Je ziet weer kleur in het leven.

Dit zijn de zes stadia van een gebroken hart. Deze stadia doorloopt iedereen in zijn eigen tempo. Sommige zijn na een jaar nog niet bij stap zes,  terwijl andere na een maand al klaar zijn met hun eigen rouwproces. Het belangrijkste is jezelf de tijd en ruimte te geven voor dat lange of korte proces. Geen haast, neem je tijd.