Hoe speel je verantwoord videospellen?

Het begint allemaal onschuldig

Je eerste computer, je eerste console en je eerste game. Het begint allemaal onschuldig. Je raakt helemaal verzeild in het ene spel en je speelt uren, soms zit je een hele dag achter het beeldscherm. In het begin lijkt er niets aan de hand, maar ondertussen begint er wat te groeien… Een ongezonde gewoonte die doorbroken moet worden. Niet iedere gamer raakt verslaaft en niet iedere gameverslaafde moet naar een professional om van zijn verslaving af te komen.

Hoe het balletje gaat rollen

Eerst spel je de game in je vrije tijd en dat veranderd naar tijd vrij maken om de game te spelen. Je huiswerk afraffelen zodat je sneller kan beginnen met spelen. Daarom moet je nooit tijd vrijmaken om te gamen. Je moet ze spelen in de tijd die je over hebt, niet in de tijd die je voor games vrij maakt.

MMORPG’s zijn bekend en misschien wel berucht vanwege de vele spelers die er (ooit) aan verslaaft zijn (geweest). Runescape en World of Warcraft staan bovenaan deze lijst. De doelen in het spel worden belangrijker dan in de offline wereld. Je behaalt nooit helemaal het niveau dat je wil halen, krijg het ene item niet. Hierdoor ga je te veel tijd in het spel stoppen.

De tweede tip: zorg altijd voor redelijke doelen die je in het spel wil halen. Zo blijf je een positieve ervaring hebben en houd je controle over je spel en je tijd. Als je alles onder controle houd, blijf gamen een leuke hobby. Je speelt voor de lol en niet omdat het moet.

Oplossingen

Maar goed, mocht je nog steeds gamen en ook veel gamen dan moet je een baan vinden in die industrie. Wordt een playtester – het beste is; je hoeft geen pro daarvoor te zijn. Je wordt betaald om games te spelen en naarmate je vordert in je carrière, wordt je ook beter betaald! Werk bijvoorbeld bij Gamemania of een andere winkel. Dan heb je klanten die graag naar jouw advies over games willen luisteren.

Het is ook belangrijk om je gametijd iets in te kaderen. Bijvoorbeeld; na 23.00 uur stop ik met spelen. Je speelt de match af en daarna ga je wat anders doen. Of je zegt: ik speel maar zoveel potjes of matches na het avondeten. Afhankelijk van het spel natuurlijk. Vijf games van League of Dota is heel wat anders dan vijf potjes Overwatch of Team Fortress 2.

Speel verantwoordelijk

Met alles in het leven geldt: in maten. Een goede maat is goed voor ons, games kunnen heel leerzaam zijn en ons ontspanning geven. Overmaat aan games is weer slecht. Als je twee regels in de gaten houd: geen tijd vrijmaken voor games en gezonde doelen voor in-game levels houden. Het spel moet een spel blijven en niet je leven overnemen.

Het is ook goed om van games te wisselen eens in de zoveel tijd. Hierdoor is de druk minder om in dat ene spel dat ene level te halen. Doordat je een ander spel speelt, ben je niet meer druk bezig met wat je in het andere spel wilde halen. Een goede graadmeter is om te kijken of gamen niet te veel van de huishoudelijke klusjes afneemt. Is het huishouden op orde, is meestal de gametijd ook in orde.