Is er zoiets als liefde op het eerste gezicht?

De rode draag van elke romcom; liefde op het eerste gezicht

De oude Grieken hadden al een term voor liefde op eerste gezicht; theia mania. Dat is een beetje te vertalen als ‘gekheid door de goden’ en waar het verhaal van de liefdespijl van Cupido vandaan komt. De beschavingen na de Grieken hadden allemaal hun eigen term ervoor, maar het komt er allemaal op neer dat iemand op het eerste gezicht helemaal verliefd is. Misschien is ‘aantrekking’ of ‘lust’ een betere manier om het te beschrijven. Maar goed, laten wij eens kijken wat de experts ervan vinden:

Een band binnen vijf minuten na het eerste gezicht

Meestal hebben wij binnen de eerste drie tot vijf minuten nadat wij iemand hebben gezien en gesproken een idee of het iemand is waar wij wat mee willen. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn; soms bouwen die gevoelens in de loop van de tijd op. Dan begin je meer over die persoon te weten te komen en zie je steeds meer overeenkomsten. Dat blijft dan doorgaan, tenzij je iets ontdekt wat een complete buzzkill is.

De experts hebben een verdeelde mening, vaak over wat het begrip ‘liefde’ inhoud. Wanneer het begrip ‘liefde’ een diepere band inhoudt, bijvoorbeeld door communicatie en passendheid bij elkaar, dan is het antwoord vaak ‘nee’; want het duurt even voordat er zoveel met elkaar is gesproken en dat je ontdekt dat je bij elkaar past.

De andere kant van de medaille

Als het begrip ‘liefde’ niet zo strak wordt ingevuld en je van het feit uitgaat dat men binnen de eerste vijf minuten al een idee hebt of iets uit gaat werken of niet… Dan is het al een stuk geloofwaardiger dat mensen op eerste blik smoorverliefd zijn. De verhalen komen ergens vandaan; vaak is het een klik op het eerste ogenblik dat na verloop van tijd tot een diepe band leidt.

Het merendeel van onze communicatie is lichaamstaal en vaak wordt onderschat hoeveel informatie dat aan de ander doorgeeft. Wanneer je iemand ziet en aanspreekt en ziet dat de lichaamstaal open is en dat zorgt voor chemie tussen mensen. Dan is het liefde op eerste gezicht wanneer de communicatie daarna snel groeit en dieper wordt.

Is liefde op eerste gezicht echt? Het komt er uiteindelijk op neer dat binnen de eerste vijf minuten je al weet of iemand een match is. Als dat daarna ook helemaal waar blijkt te zijn en je smoorverliefd op elkaar bent, dan is dat echt liefde op eerste gezicht. Het is niet voor iedereen weggelegd; voor velen groeit het gevoel van liefde langzaam na verloop van tijd.