Voel jij je alleen? Dit kan je er nu aan doen!

Je hoeft niet alleen te zijn

Het verhaal van een vriend gaat als volgt: zijn dochter is in het eerste jaar van haar HBO-opleiding en ze is op kamers gegaan. Na het avondeten zitten ze met het hele gezin rond de eettafel. Een bakje thee later praten ze over hoe get studentenleven bevalt. Haar gezicht is niet echt blij en de vraag komt: “wat is er aan de hand?”. “Weet je, ik voel mij zo eenzaam”. Het verhaal staat niet alleen; tegenwoordig is het lastiger contact te leggen met de andere studenten.

Waarom is er tegenwoordig meer eenzaamheid?

De eerstejaarsstudenten hebben soms wat moeite met het wennen aan het nieuwe leven. Ze zijn verhuisd naar de grote stad, waar in principe iedereen een vreemde is. Dat kan soms hard aankomen voor de beginnende student. De dagen waar iedereen de deur open had staan om met elkaar te praten zijn in een grijs verleden achtergebleven. Tegenwoordig appen en chatten de studenten met elkaar – vaak tot diep in de nacht

Daarbovenop komt dat veel klassen tegenwoordig online klassen zijn. Hierdoor is het lastiger medestudenten te ontmoeten in de collegezaal. En steeds meer studenten zitten steeds langer achter een beeldscherm. Daarom komt eenzaamheid steeds vaker voor en het klinkt eigen tegenstrijdig. Je zou zeggen dat je met genoeg gelijkgezinde zou zijn om dat te voorkomen. Hier zijn onze tips tegen eenzaamheid:

Wat kan je tegen eenzaamheid doen?

Onze eerste tip is om aan een vereniging mee te doen. Dit kan een sportvereniging zijn of een vrijwilligersvereniging. Hier vind je studenten die graag hetzelfde als jij doen. Het schept van het begin af aan een band met elkaar. Een andere goede tip is om zelf het initiatief te nemen. Vraag of iemand zin heeft om samen wat lunch te halen of samen ergens te gaan studeren. De kleine stapjes kunnen naar een levenslange vriendschap leiden, maar je moet dan wel de eerste stap zetten!

Wordt een meester in koetjes en kalfjes praten. Over het weer praten zorgt ervoor dat je je beter voelt, aangezien je onder de mensen komt. Kom iets eerder naar de les zodat je over de stomme opdracht kan praten. Of over de voetbalwedstrijd van gisteren. Bel een vriend op om te vragen hoe het gaat of stuur een berichtje om te vragen of ze in het weekend tijd hebben om af te spreken.

Overkom eenzaamheid

De makkelijkste manier om van eenzaamheid af te komen is de moeilijkste. Je doet het door uit je comfortzone te stappen en iets te gaan doen om mensen kennen te leren. Het klinkt als een cliché en dat is het ook, maar binnen je comfortzone zijn niet zoveel mensen als je zou willen.

Dus moet je daarbuiten op zoek gaan naar nieuwe mensen. De eerste stap kan je vandaag al zetten: schrijf je in voor een sportvereniging of stuur een berichtje naar een vriend of kennis die al een tijde niet hebt gesproeken! Het doet de ander goed en ook jezelf. Dus, waar wacht je nog op?