Young adult-boeken (die volwassenen ook leuk vinden!)

Young adult voor volwassenen

De naam van het genre is misschien wat misleidend, aangezien het de illusie opwekt dat het voor tieners is. Een studie uit 2012 blijkt dat meer dan de helft van de young adult boeken door volwassenen wordt gelezen. Het marktonderzoek is door Bowker Market Research gedaan en is gericht op de Amerikaanse markt. Maar ik denk dat het in Nederland niet veel anders gaat zijn!

Écht iets voor volwassenen

Is het kinderachtig om boeken voor tieners te kopen? Een klein aantal lezers denkt van wel – het overgrote gedeelte zegt ‘nee’. Waarom zou een boek kinderachtig zijn? Omdat wij – als volwassenen – graag young adult boeken lezen, willen wij graag andere volwassenen in dit genre introduceren. De boeken zijn Engelstalig, aangezien de markt voor Nederlandstalige boeken niet zo groot is.

An Ember in the Ashes – door Sabaa Tahir

Wat het segment ‘volwassenenboeken’ mist in fantasy, maakt de young adult sectie weer goed. Het duurt nog even voordat het Game of Thrones verhaal is afgelopen. Het boek speelt af in Rome en een jonge slavin vecht om haar familie te redden. Een soldaat verlangt vrijheid. Het boek is echt een aanrader, aangezien The New York Times het als een goed boek heeft betiteld. Tahir haar boek stond ook gelijk in de bestsellerlijst.

Salt to the Sea – door Ruta Septys

Iedereen kent de tragedie van de Titanic – er zijn veel films en boeken aan die ramp gewijd. De ramp van de Wilhelm Gustloff is echter onbekend, terwijl die tragedie misschien wel groter was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1945 sloeg het noodlot toe. Een Duits schip met bijna tienduizend mensen werd door de Sovjet vloot getorpedeerd. Het boek beschrijft het lot van drie passagiers die op het schip waren.

Six of Crows – door Leigh Bardugo

Dit boek is eigenlijk de fantasy variant van Ocean’s 11. Het gaat om een bundel dieven en ander uitschot die op hun eigen manier het super interessant maakt. De onderwereld doet een gok; komen ze weg met een misdaad en krijgen ze miljoenen of gaan ze ten onder? Bardugo is een uitstekende vertelster en je middag gaat snel voorbij met dit boek!

Bone gap – door Laura Ruby

Dit boek is niet alleen om te lezen, maar om herlezen te worden. Ruby kan het verhaal vertellen zoals geen ander het kan. Het verhaal draait om Roza en Finn. Roza wordt gekidnapt en Finn is de enige getuige. The New York Times was razend enthousiast over dit boek. Zeker het lezen waard dus!

Akata Witch – door Nnedi Okorafor

Elk boek dat over magie gaat, wordt uiteindelijk met Harry Potter vergeleken. Zeker wanneer het over een magische school gaat. Gelukkig maar Akata Witch zijn woord waar. De schrijfster is van Nigeriaanse afkomst en het is fijn om een niet Europees-centrisch boek over magie te hebben. Het boek gaat over Sunny, die ontdekt dat ze magische krachten heeft. Ze gaat met een groep studenten een gevaarlijke missie voltooien. Klinkt bekend? Je met het gewoon zelf lezen!