De beste muziek om tijdens het studeren te beluisteren

Muziek op je oren helpt je met studeren

Soms help stilte je met studeren, maar dat kan soms juist het sturen lastiger maken. De stilte is dan iets wat je juist wil doorbreken en dan ga je andere dingen doen. Daarom is muziek zo handig; het zorgt ervoor dat je makkelijker kunt consenteren. Het geeft een goede afleiding waardoor je niet door andere geluiden wordt afgeleid.

Het is wel belangrijk dat je de juist soort muziek kiest of de juist achtergrond geluiden. Vandaar dat wij in dit artikel daar verder op ingaan! Want je wil natuurlijk het ‘Mozart-effect’ optimaal gebruiken! Dat effect is dat je door muziek te luisteren je beter kunt leren, beter de stof kunt onthouden en dus ook beter je toets kunt maken! Want daar gaat het om.

Klassieke muziek is een klassieke keuze

Met klassieke muziek kan je eigenlijk nooit de fout mee ingaan. Dan moet je natuurlijk wel een stuk kiezen dat rustig en harmonieus is. Een opzwepend stuk klassieke muziek werkt weer averechts. Kies daarom bijvoorbeeld Mozart; hij wordt vaak aangeduid als een componist die het beste effect op resultaten heeft. Daarnaast is het verstandig het volume laag te houden; je bouwt geen feest. Na het studeren kan je het volume naar maximaal zetten.

Een andere goede tip is om playlists van 40-50 minuten te maken. Als de playlist is afgelopen, is dat een goed moment om even te pauzeren. Even rekken en strekken, heel even wat anders doen. Ga dan niet op social media zitten, want dan wordt 10 minutes pauze al gauw 30 minuten (of meer!). Luister dan ook niet naar de radio of een podcast; het gesprek maakt het moeilijk om op de studiestof te concentreren.

Vergeet niet; het belangrijkste is uiteindelijk het studeren van de informatie. Uren aan de perfecte playlists zitten is dus niet handig. Die tijd kan je dus beter besteden aan de studie! Als je uren gebruikt om muziek te maken, kan je beter dat voor je examenfeest doen!

Afleiding van de studiestof

De beste muziek is klassieke muziek en dat komt omdat er niets is dat je van de studiestof afleidt. Kies je bijvoorbeeld de Top 40 als playlist, dan heb je kans dat de songtekst je gaaf afleiden; je gaat bijvoorbeeld meezingen. Dus naast klassieke muziek is ambient een goede keuze. Dit zijn vaak liedjes zonder tekst en alleen achtergrondgeluiden. Bijvoorbeeld regen of een boswandeling. Het is niet echt muziek in den zuivere zin des woord, maar als het helpt, helpt het!

Modern Electronic is ook een genre dat sommige helpt. Bijvoorbeeld ambient house of trip hop. Vaak ook zonder songtekst. Uit onderzoek blijkt dat muziek met 60 beats per minuut de beste muziek is om naar te luisteren. Het brein wordt dan in een rustigere staat gezet en daardoor is het makkelijker om informatie op te nemen. Kies daarom ook muziek wat helpt om je relaxt te laten voelen. Voor sommige werkt het ene genre beter dan het andere.

Het belangrijkste is dat de muziek je gelukkig maakt; wanneer je blij bent, kun je dingen veel beter onthouden dan wanneer je niet blij bent. Zorg dan ook voor een mini zen moment voordat je gaat beginnen; wanneer de muziek start, ben je in een andere staat en ga je er dan ook helemaal voor!