Maakt technologie ons eenzamer of alleen luier?

Technologie maakt ons eenzamer; zin of onzin?

Sociale media heeft voorgoed veranderd over hoe wij met elkaar in contact zijn en blijven. Het heeft veranderd hoe wij naar contact kijken. Veel mensen beginnen contact via sociale media makkelijker te vinden; je kan nadenken over wat je zegt en als je even niet weet wat of hoe je moet reageren, dan kan je het berichtje naast je neerleggen. Daarna kun je reageren wanneer het je uitkomt.

Maar dan blijft de vraag openstaan; maakt het ons eenzamer of alleen luier, waardoor wij het idee krijgen dat wij eenzamer worden. In dit artikel gaan wij over de zin en onzin van deze vraag en stelling praten.

Kwantiteit en kwaliteit zijn twee verschillende werelden

Er blijft een groot verschil tussen de kwaliteit van vrienden en de kwantiteit. Van alle leeftijdscategorieën, blijkt dat de jonge generatie van 35 jaar en jonger aangeven het meest eenzaam te voelen. Uit een andere studie blijkt dat tegenwoordig minder dan de helft van de mensen een goede vriend of vriendin heeft. Dat was 25 jaar gelden anders; meer dan twee derde van de ondervraagden.

Het blijkt dus dat de grootte van het netwerk steeds groter is geworden, maar dat de kwaliteit en de diepte steeds minder is geworden. Technologie zorgt ervoor dat wij steeds makkelijker met elkaar in contact blijven. Maar de echtheid van het contact wordt steeds minder. Met een telefoongesprek weet je dat de ander aanwezig is. Je hoort hoe de ander voelt en hoe die reageert. Met alleen tekst is gelijk een dimensie weg. Het contact wordt minder diep.

Echte communicatie heeft echte gevoelens nodig

Iedereen heeft intimiteit nodig en daarvoor is het nodig kwetsbaar te zijn. Dat is zo goed als onmogelijk achter een scherm; je bent beschermd in een beschermde omgeving met een masker op. Het is heel moeilijk online je masker af te doen; je deelt alleen wat je wil delen en de ander kan moeilijk informatie lezen uit je lichaamstaal. Het merendeel van onze communicatie is door lichaamstaal en dat onderschatten mensen.

Mensen kunnen niet zien dat je verdrietig bent en een oppepper nodig hebt. Dat stuk missen ze. Daarnaast is het leven een stuk leger zodra het beeldscherm uitgaat en de online wereld kan niet goedmaken wat in onze offline wereld mist. Daarvoor is de online wereld niet gemaakt. Begrijp ons niet verkeerd; sociale media maakt het mogelijk dat familie en vrienden uit de verste uithoeken van de wereld met elkaar in contact kunnen blijven en dat is natuurlijk prachtig.

Die mensen zouden 25 jaar gelden uit ons leven zijn verdwenen, misschien dat ze nog brieven zouden sturen. Nu blijven wij met z’n alle in contact met elkaar. Dat is misschien wel de mooiste winst van sociale media. Het is niet de grote boosdoener; dat niet.