Na het middelbaar: wanneer moet je beginnen met voorbereiden?

Een goed begin is het halve werk

Uit onderzoek blijkt dat veel studenten met hun studie stoppen. Er zijn maar een handje vol studies waar het percentage tussen de nul en één procent ligt. Meeste studies zijn tussen de vijf en twaalf procent die het eerste jaar stoppen. Vaak vallen gaandeweg nog mensen uit.

Het merendeel valt uit omdat ze geen motivatie meer hebben om te studeren. Een ander deel valt uit omdat ze een baan hebben gevonden, waardoor ze geen tijd meer hebben om te studeren. Dus het is niet altijd slecht nieuws. Omdat een groot deel uitvalt, willen wij in dit artikel een paar tips geven om een weloverwogen keuze te maken.

Hoe zorg je ervoor dat je voor de vervolgstap klaar bent?

Wanneer je met je vervolgopleiding begint, merk je pas hoe anders het is. Je moet opeens zoveel meer en helemaal op de universiteit. Ook op het HBO hebben sommige studenten het gevoel helemaal te worden losgelaten. Vandaar dat het belangrijk is je goed voor te bereiden op de schakel naar het vervolgonderwijs. Een super lange vakantie wil je natuurlijk gebruiken om te feesten en te genieten dat het middelbaar eindelijk voorbij is.

Maar het is zeker geen slecht idee om de zomervakantie te gebruiken om wat bij te spijkeren. Als je straks veel les in het Engels krijgt, is het geen slecht idee om bijvoorbeeld via https://www.volksuniversiteit.nl/ een cursus Engels te boeken. Of wanneer je een taalopleiding gaat volgen, een cursus in de desbetreffende taal volgen. Dan leg je al de basis en hoe je in het begin minder hard te werken en heb je meer energie om te wennen aan alles dat nieuw is. Elk beetje energie dat je overhebt, is mooi meegenomen.

Kies een studie die bij je past

Het klinkt als een dooddoener, maar kies een studie die bij je past. Dat bedoelen wij in de breedste zin; kies een studie die goed aanpast bij je vaardigheden, je talenten. Voordat je een studie kiest, is het belangrijk dat je aan jezelf vraagt; waar ben ik goed in? Daarna kun je kijken: hoe past deze studie in het kader waar je goed in bent. Dan zal uiteindelijk het studeren als vanzelf komen.

Als je goed in theorie en stampen bent, ligt een creatieve opleiding waar je veel met je handen werkt, misschien niet voor de hand. Voordat je begint met zoeken, moet je dit eigenlijk al weten. En als je eenmaal hebt gekozen, is het belangrijk dat je weet wat voor je studie nodig is. Beheers je niet wat je nodig moet hebben, ga dan op bijles. Het is dan een uurtje of twee in de week dat je kwijt bent. Maar het zal uiteindelijk veel profijt opleveren.