Hoe de sportindustrie onze maatschappij veranderd

De sportindustrie is de spiegel van onze maatschappij

Veel dingen in het leven zijn een spiegel hoe het werkelijk in onze maatschappij aan toe gaat en de sportindustrie is geen uitzondering. Nu sporten nog populairder worden dan vroeger (stel je dat eens voor), is het geen wonder dat er meer mogelijkheden zijn aan elk uiteinde van het sportspectrum: mensen kijken er meer naar, spelen het meer, surfen op het web om bet-bonus-code.nl te vinden.
En met dit alles genoemd, is het geen wonder dat sport onze samenleving echt begint te beïnvloeden. Het laat ons zien waar wij allemaal in onze maatschappij mee bezig zijn en wat belangrijk is voor ons. Hoe onze normen en waarden over de loop van de tijd veranderen. Je ziet nu bijvoorbeeld veel meer vrouwelijke sporters in de reclame en ook meer sporters met verschillende achtergronden. Het laat zien hoe wij als maatschappij andere waarden hebben.

De sportindustrie en de invloed op onze maatschappij

Natuurlijk werkt het ook visa versa; de sportmaatschappij heeft natuurlijk ook invloed op de maatschappij! Kijk bijvoorbeeld naar Noorwegen; daar is sportsbetting in de handen van Norsk Tipping. Het is een staatsbedrijf dat geen winstoogmerk heeft. Iedere keer dat iemand wat inzet, kan hij of zij ervoor kiezen dat 7%  van de kosten naar een goed doel gaat. Dat gaat dan niet naar de winst van het bedrijf. Elk jaar gaan er tientallen miljoenen naar sportverenigingen.

Zelfs als het steenkoud is het merendeel van het jaar, zijn de kinderen in Noorwegen heel actief en gezond. Het geld van Norsk Tipping wordt ingezet om faciliteiten te bouwen en vrijwilligers te trainen. Uit onderzoek in de VS blijkt dat faciliteiten hebben om te sporten of te spelen een ontzettend goede invloed op de buurt hebben. Elke gok die de Noor waagt, draagt bij aan een beter Noorwegen.

Lessen uit het voorbeeld halen

Er zijn vele andere voorbeelden te noemen; bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Colorado heeft een staatsloterij die ontzettend veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de staat. Maar goed; wij hebben hier ook de Staatsloterij en natuurlijk de postcodeloterij. Dat heeft niets met sport te maken. Het zou Nederland zeker sieren een nieuw staatsbedrijf te starten en ervoor te zorgen dat sportsbetting een belangrijke bron voor investering wordt in onze sportindustrie.

Kijk bijvoorbeeld naar de vorige Olympische Spelen; daar won Noorwegen een recordaantal van 39 medailles. Het is niet moeilijk te bedenken hoe Noorwegen dat heeft kunnen winnen; want als ervoor zorgt dat er een goede basis is, komt veel naar boven. Als wij als maatschappij ervoor zorgen dat kinderen hun energie kwijt kunnen raken, is dat beter.

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat het aantal buitenspeelplaatsen en de hoeveelheid sportplaatsen in verband stonden met het aantal misdaden in die wijk. Nu hoeft dat niet in Nederland te gelden, maar het blijkt wel dat de mogelijkheid tot sport erg belangrijk is.

Sportindustrie, gokindustrie en onze maatschappij hand in hand

Het is een cirkel; wanneer er geld in de gokindustrie gaat, kan en deel naar de sportindustrie gaan. Daarvan gaat weer een deel naar onze maatschappij. Zo zorgen wij met z’n alle voor een betere toekomst. Want door sport, daalt criminaliteit en door sport zijn de kinderen gezonder. Op evenementen als de Olympische Spelen zie je dat dan weer terug.

De sportindustrie zorgt ook dat wij inclusiever worden; wanneer wij meer sportvrouwen en sportmannen van verschillende achtergronden zien, zien wij mensen met dezelfde interesses. Dat schept een band en dat is belangrijk. Door sport worden wij verbonden en daardoor zien wij de verschillen minder. Hierdoor zie je de positieve invloed van de sportindustrie op onze maatschappij!

Sporten is gezond en als wij met z’n alle vaker sporten, zijn wij allemaal gezonder. Minder gezondheidsproblemen en gelukkigere levens. Vandaar dat wij met z’n alle de spitsindustrie moeten ondersteunen om inclusiever te worden. Dan worden wij met z’n alle een stuk blijer.