Wat moet je doen wanneer een geliefde een verslaving heeft?

De verslaving heeft een effect op iedereen, niet alleen de verslaafde

Wanneer iemand een verslaving heeft, heeft dan een groot effect op elke naaste. De familie, goede vrienden en natuurlijk de geliefde zijn degene die het, het meeste voelen. Een verslaving heeft een groot effect op de emotionele en psychologische staat van de geliefde en ook op de financiële situatie.

In dit artikel nemen wij deze situatie onder de loep en geven wij tips over hoe je met deze situatie om moet gaan. Het is en blijft een ontzettend lastige situatie en wij drukken dan ook op het hart; zoek professionele hulp. Zonder gaat het ontzettend lastig worden, zo niet onmogelijk om de verslaving de deur te wijzen.

Zorg voor begrip

De belangrijkste eerste stap nadat de verslaving wordt ontdekt is om meer informatie over de verslaving te krijgen. Focus op drie soorten sites; wetenschappelijk, medisch en blogs die uit eigen ervaring spreken. Wees bewust van het feit dat niet alles wat je leest noodzakelijk aan de hand is in jouw situatie. Begrijp dat verslaving complex is; het heeft zowel fysieke als mentale aspecten zijn. Bijvoorbeeld; alcohol- en drugsverslaafden zijn soms letterlijk slaven van hun verslaving.

Het is dus soms moeilijker om van de verslaving af te komen dan op het eerst lijkt. Het is belangrijk dat je je verdiept in de verschillende behandelmethoden en welke effectiever is in deze situatie. Niet elke behandeling is even goed. Zorg dat je een organisatie kunt vinden die je kunt helpen met de situatie waar je je nu in bevind.

Er zijn talloze werkgroepen en andere organisaties van ex-verslaafden. Die hebben zelf alles ondergaan en zijn vaak de beste om te helpen. Een buddy is heel veel waard; de verslaafde kan zich in iemand inleven en kan zien dat een leven zonder verslaving mogelijk is. Deze hoop en dit beeld kan ervoor zorgen dat het traject om van de verslaving af te komen makkelijker wordt.

Praat en zorg voor een open dialoog

Accepteren dat er een probleem is, is vaak de grootste stap naar de oplossing. Praat over het probleem op een manier die niet confronterend is. Zoek geen confrontatie op, anders is er de kans dat de persoon zichzelf opsluit. Praat zonder een mening te vormen en probeer langzamerhand de opties voor behandeling te bespreken. Geef vanuit jezelf aan wat jou goede behandelopties lijken en ga daar dan met je geliefde op in.

Wanneer de behandeling op gang is, duurt het vaak lang voordat de verslaving voorgoed weg is. Zorg ervoor dat je klaar bent om steun te geven in elk opzicht. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat de verslaving niet zijn gang kan gaan. Zorg voor een open dialoog en zorg ervoor dat je geliefde altijd naar je toe kunt gaan om over het probleem te praten.

Zorg er ook voor dat de financiën gescheiden zijn; dat er zo min mogelijk geld is om de verslaving te betalen. Je wil niet dat de verslaving al het spaargeld gaat opslokken. Open desnoods een nieuwe bankrekening voor jezelf, zodat het geld ook echt gescheiden is. Zorg eventueel voor een opnamelimiet per maand voor de pas van de verslaafde. Voordat je dit doet, bespreek het in een open manier!