Niemand zijn leven is zo perfect als zijn of haar Instagram

Het perfecte leven is nooit zo perfect als het lijkt

Iedereen kent wel de perfecte Instagram foto’s; het lijkt of die persoon letterlijk een droomleven heeft. Alles wat je wil, heeft die persoon op z’n of haar feed staan. Reisje rond de wereld? Kijk eens naar mijn mooie reeks uit Hawaii. Geld zat? Laat zien welke mooie auto je in de garage hebt staan. Een heel negatief zelfbeeld over je eigen lichaam? Daar hebben wij het liever niet over.

Instagram is misschien het slechtste platform voor je geestelijke gezondheid. Met de complete focus op hoe alles eruitziet en een grote laag filters, krijg je een andere werkelijkheid te zien. Vandaar dat wij in dit artikel wat dieper op de problemen van Instagram ingaan.

Het vervormde beeld van schoonheid

Bijna overal in de wereld – helaas soms zelfs in Afrika – bestaat het beeld dat witheid de norm is. Een blanke huid is het schoonheidsideaal wat wij allemaal moeten behalen. De schoonheidsindustrie die draait om een blankere huid te krijgen is gigantisch; waarschijnlijk binnen vijf jaar meer dan 30 miljard euro waard. Doordat wij steeds meer mannen en vrouwen met het ‘ideale’ lichaam zien, gaan wij steeds meer en meer gaan vergelijken. Iets wat wij eigenlijk massaal mee moeten ophouden.

Het begint allemaal met de hoeveelheid foto’s waar wij aan bloot worden gesteld. Elke keer weer zien wij vrouwen en mannen met lichamen als goden. Het medium van Instagram is eigenlijk bedoeld om authentiek te zijn; maar uiteindelijk zit achter elke foto een ontzettende grote laag fotoshop. Achter de make-up en bewerking is een menselijk lichaam, op de foto iets wat niemand normaal kan behalen.

Het ideale beeld loslaten

Niemand, maar dan ook niemand, kan met fotoshop een wedstrijd winnen. Het is gewoon onmogelijk. Vandaar dat het belangrijk is om te begrijpen dat het ideale lichaam op Instagram een illusie is en dat geld eraan besteden niet handig is. Je geeft geld uit aan een industrie die eigenlijk erop is gebouwd om je te laten denken dat je niet goed genoeg bent. Niet mooi genoeg bent, niet strak genoeg bent.

Dus doe jezelf een plezier, volg zo min mogelijk accounts van modellen. Een dieet en regelmatig sporten helpt met het bereiken van een sterk en mooi lichaam. Maar het lichaam is altijd aan het veranderen; over tien jaar is elke cel in je lichaam vervangen en ben je in principe een nieuw mens. Denk daarom nooit in termen van; ik ben pas gelukkig als of wanneer ‘…’.

Zorg ervoor dat je gelukkig bent met het dieet dat je hebt en dat je zo nu en dan een lekker stuk taart kan eten. Dat je gelukkig wordt van sporten en het een doel is om gelukkig te zijn en niet het middel naar het perfecte lichaam. Zo wordt je pas echt gelukkig.