Tips voor je interpersoonlijke competenties
Interpersoonlijke competenties
Interpersoonlijke competenties worden steeds belangrijker in ons dagelijkse en werkende leven. De Engelsen hebben het buzzwoord ‘interpersonal skills’ – mocht je meer informatie erover willen zoeken in het Engels. In dit artikel gaan wij in op wat deze competenties inhouden en waarom deze zo belangrijk zijn voor je carrière.
Wat zijn interpersoonlijke competenties eigenlijk?
Simpel gezegd: communicatievaardigheden. Daar gaat het met interpersoonlijke competenties om. Vaak zullen werkgevers hun beslissing op het al dan niet aannemen van een kandidaat hierop laten leunen. Hoe beter en vaardiger je ermee bent, hoe eerder zij voor jou beslissen. Dus wat zijn nou voorbeelden van deze competenties?
Je bent een actieve luisteraar, kan goed samenwerken, goed problemen analyseren of conflicten oplossen. Ander voorbeelden zijn empathie, diplomatie, leiderschap en geduld. Deze competenties ontwikkelen wij vaak in onze kindertijd en op school. Helaas is er geen cursus ‘geduld’ of ‘empathie’ – soms is het (helaas) puur een kwestie van deze competenties hebben of niet. Sommige hebben hier een natuurlijk talent voor. Denk aan het charisma van veel politieke leiders.
Zonder dat charisma, de warmte, waren ze waarschijnlijk ergens onderaan de ladder blijven bungelen. Het goede is dat veel van deze competenties aangeleerd kunnen worden.
Kweken van competenties
De twee belangrijke competenties die aangeleerd kunnen worden is actief luisteren en lichaamstaal. Beide ontzettend belangrijke vaardigheden.
Actief luisteren
Een actieve luisteraar zijn zorgt voor effectieve communicatie. Je geeft je volledige aandacht aan de luisteraar en aan wat hij of zij zegt. Dit doe je door bijvoorbeeld oogcontact te houden en je ogen niet af te laten dwalen. Af en toe met je hoofd knikken dat je nog steeds aan het luisteren bent of glimlachen. Zo nu en dan instemmende geluiden maken of zachtjes “ja” of “goed” zeggen. Hard genoeg dat de ander het hoort, maar zacht genoeg dat je de ander niet in de rede valt.
Hiermee geeft je aan dat je echt aan het luisteren bent en niet simpel aanhoort wat ze aan het vertellen zijn. Als je aan het aanhoren bent, kan je overkomen als iemand waar het gesprek het ene oor ingaat en gelijk het andere oor uitgaat. Je geeft expliciet aan dat je geïnteresseerd bent in wat de spreker aan het vertellen is. Zo creëer je een platform voor open communicatie.
Lichaamstaal
De experts zijn het niet over eens, maar een veilige aanname is dat wij evenveel, dan niet meer communiceren met ons lichaam dan onze spraak. Ons lichaam, gezichtsuitdrukking en houding spreekt boekdelen. Dat betekend dat wij beter op onze lichaamstaal moeten letten. Vaak is lichaamstaal iets onbewust.
Lichaamstaal dat zegt dat wij niet zijn geïnteresseerd: geen oogcontact maken, armen of benen kruisen, naar de klok, horloge of telefoon kijken, geeuwen of met onze handen friemelen. Lichaamstaal wat uitstraalt dat wij geïnteresseerd zijn: relaxte en open postuur, goed oogcontact, vriendelijke gezichtsuitdrukking en knikken met ons hoofd. Actief op onze lichaamstaal letten helpt je verder in je carrière!